biografi
rubrik_bio

Hanne Juul är född i Köpenhamn 1950. Hon tog musikstudenten och reste till Island 1969. Där startade karriären som vissångerska och Hanne tog i samarbete med isländska musiker initiativ till Visans Vänner: ”Visnavinir”. Efter 9 år flyttade hon med man och två barn tillbaka till Sverige 1977.

1979 blev Hanne Juul och Musica Nostra, en isländsk duo, årets nykomlingar i Västervik. Hon fortsatte sedan turnera och arbeta för Rikskonserter och andra konsertarrangörer i Norden, Tyskland och Holland, ensam eller i olika konstellationer med stråkkvartetter, blåskvintetter och andra vissångare som Margareta Kjellberg, Sid Jansson, Öyvind Sund m.fl.

1980 gjorde Hanne en serie barnprogram för TV som blev startskottet till många års turnerande i hela Norden med barnföreställningar om nordiska sägner, sagor och sånger. Hanne har också under många år haft visprogram i Radio Väst.

Som sångerska i Nåid inom techno-genren har Hanne bl a uppträtt på festivalerna i Roskilde och Hultsfred och på Stockholm Vattenfestival.

1993 började Hanne att undervisa deltid på Nordiska Visskolan i Kungälv, en skola hon tagit initiativ till och varit med att starta 1987. Fortfarande bedriver hon en stor del av sin verksamhet som scenartist och pedagog vid sidan om sitt arbete som ledare av Nordiska visskolan.

Hanne har ett stort engagemang för visan i Norden och har initierat och arbetat som ordförande i Visans Vänner på Island och i Göteborg och i den nordiska visorganisationen NordVisa. Hon har varit aktiv inom Föreningen Norden och är ledamot i Svenska Visakademien och medlem i Letterstedtska Föreningen.

Av utmärkelser kan bl.a. nämnas Alf Hambe stipendiet, Stockholms Visans Vänners stipendiefond, Årets Älvsborgare, Västsvenska Handelskammarens Kulturstipendium, Vispråmens Storkens pris, Vänersborgs Kulturstipendium, Älvsborgslandstingets kulturstipendium, Fyrstads Kulturstipendium, Svenska Vispriset, LIVstatuetten i NordVisas regi, Västsvenska Föreningen Nordens pris.

collage_1


rubrik_video
01

Norden runt
6 BarnTV-program
SVT 1981

03 Café Småland, Öland 1990
Natten som en spegel
T&M: Alf Hambe
02

Sjónvarp Islands, Reykjavik 1992
Breytir borg um svip
Kristín Líljendahl

04 Spelning för pensionärer i Uddevalla 1998
Och kanske är det natt
T&M: Lars Forsell/Bernt Johansson
05 Nåid
ZTV 1996
Blástjarnan